Úvod » Smetanová houbová omáčka k těstovinám nebo tradičněji k hovězímu masu a nadýchanému houskovému knedlíku

Smetanová houbová omáčka k těstovinám nebo tradičněji k hovězímu masu a nadýchanému houskovému knedlíku

 

Pokud jste si z lesa přinesli bohatou nadílku hub, určitě si nezapomeňte připomenout klasickou smetanovou houbovou omáčku, ideální k těstovinám, nebo s porcí hovězího masa a nadýchaným houskovým knedlíčkem. Ujišťujeme Vás, že tohle syté jídlo přestrojené za omáčku bude mít u Vás doma řadu repríz!

Fantastická večeře, se kterou ohromíte Vašeho partnera

Je vhodná k jakémukoliv druhu těstovin. Nejlepší bude, když ji připravíte z malých hříbků, v nouzi však můžete použít i všude dostupné malé žampiony. V takovém případě si můžete trochu vypomoci přídavkem malého množství houbového koření v prášku (rozdrcené sušené lesní houby) a přidat tak omáčce lesní houbovou vůní. Není to však nutné, neboť i méně výrazná chuť žampiónů postačí.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 80 g másla
  • 250 g hřibů
  • 1 cibule
  • drcený kmín
  • hovězí vývar
  • 200 ml sladké smetany
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1–2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • střik octa

Čerstvé očištěné houby nakrájejte na plátky, v kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a usmažte zlatavou jíšku. Zalijte chladným hovězím vývarem (případně i tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky. Odložte stranou.

V kastrole rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova, trvá to asi osm minut. Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou deset minut poduste. Vmíchejte základ z jíšky a na malém plameni povařte asi čtvrt hodiny. Nakonec do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte octem.

Další inspirace na houbové recepty

Jak si doma pěstovat houby a jaké druhy k tomu vybrat

Jaké houby rostou v konkrétním ročním období