Holubinky představují poměrně bezpečné houby. Pokud si nejste jisti, že jste sebrali některou z holubinek, stačí rýpnout do třeně plodnice a jestliže vyrýpnete celistvý kousek dužniny s hladkými okraji, který se netřepí, jako například u jablka, máte jistotu, že se jedná o rod holubinek. Něco podobného jako u holubinek můžeme ještě pozorovat u ryzců, které se ale navíc vyznačují přítomností mléka.
Proč sbírat holubinky a jaké druhy vybrat
Protože holubinky ne každý sbírá, a přitom rostou poměrně hojně, nezmizí z lesa tak rychle, jako houby hřibovité, a vy tak máte šanci na pořádnou nadílku v košíku. Oproti jiným houbám mají odlišnou konzistenci a vůni, a například ve smaženici mohou být skvělým zpestřením. A pokud by se snad někdo bál „těžkých kovů“, holubinky je v plodnicích neakumulují, naopak mohou být zdrojem zdravotně prospěšných prvků, jako jsou zinek nebo železo.
Holubinka namodralá
Patří mezi jednu z nejchutnějších a nejoblíbenějších holubinek. Roste velmi hojně ve všech typech lesů, nejvíce však pod duby a buky. Jejím výborným určovacím znakem, který ji odlišuje od ostatních druhů holubinek, jsou nevylamující se, jakoby mastné „špekové“ lupeny, které jsou pevně přirostlé k okraji klobouku. Při prověřování pružnosti lupenů se doporučuje přejet přes ně silně prstem. Pod tlakem se ohnou, aniž by se polámaly. Klobouk holubinky namodralé je barevně velmi proměnlivý v závislosti na stáří plodnice. Zbarven může být fialově, růžově, namodrale, někdy i zeleně či šedozeleně. Jeho povrch je za vlhka lepkavý.
Roste hojně v období od května až do pozdního podzimu, obvykle ve skupinách, v listnatých i jehličnatých lesích, například pod duby, buky nebo smrky.
K jídlu je vhodná čerstvá i sušená a houbovému pokrmu dodá zajímavou chuť i konzistenci, neboť si zachovává křupavost i po tepelné úpravě. Hodí se k přípravě všech houbových pokrmů.
Holubinka mandlová
Další výtečný druh holubinky, který když trochu dostanete do oka, není možné, abyste ho zaměnili za jinou holubinku. Její klobouk je široký 4-12 cm, v mládí polokulovitý, pak plochý, uprostřed vmáčklý, nejčastěji narůžovělé, kalně masově červené až hnědavé barvy, naspodu s bílými lupeny. Třeň je válcovitý, bílý, tvrdý, a dole zúžený.
Holubinka mandlová roste celkem hojně od června do října v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích, zejména pod duby, habry a břízami.
V kuchyni s ní můžete všemožně čarovat, protože je naprosto všestranná. Výborná je například upražená na škvarky v oleji.
Holubinka nazelenalá
Houbou, pro kterou se rozhodně vyplatí shýbnout a dát ji do košíku, je holubinka nazelenalá. Jedná se o jednu z nejchutnějších hub naší přírody vůbec. Lze ji poznat podle měděnkově zelené barvy klobouku, jehož pokožka je v dospělosti rozpraskaná do drobných políček. Právě díky políčkově rozpraskané pokožce patří mezi několik málo poměrně snadno identifikovatelných druhů holubinek, pozor však na záměnu se smrtelně jedovatou muchomůrkou zelenou. Třeň je válcovitý, ve stáří s rezavými skvrnami, dužina bílá, po rozkrojení na řezu rezaví, má oříškovou chuť a nevýraznou vůni.
Roste v období od června do října v listnatých lesích, nejčastěji ji najdete pod vzrostlými stromy, jako je bříza či buk.
15 nejlepších tipů jak zpracovat houby
Holubinky, na které byste měli raději zapomenout
Mezi holubinkami se nenachází žádná smrtelně jedovatá, několik málo druhů by Vám ale po konzumaci mohlo způsobit okamžité silné střevní potíže a zvracení. Jedlost či nejedlost nalezené holubinky si můžete vyzkoušet hned na místě. Stačí ochutnat malý kousek houby. Chutná-li příjemně, je jedlý, je-li palčivý, štiplavý či hořký, houbu nechte v lese. Ochutnávaný kousek samozřejmě vyplivněte.
Holubinka vrhavka
Nejznámější jedovatá holubinka, která způsobuje žaludeční potíže, které obvykle přetrvávají půl dne, poté odezní a uzdravení je úplné. Na první pohled zaujme zářivou barvou klobouku. Je lesklý, živě červený, třešňový, krvavý až karmínový, ale stářím bledne. Naopak třeň bývá sněhově bílý. Dužina holubinky vrhavky nese nenápadné, příjemné sladce ovocné aroma, avšak intenzivní palčivou chuť.
Holubinka jízlivá
Zcela nepoživatelný druh holubinky s plochým špinavě červeným až fialovým kloboukem ve středu někdy tmavším, téměř černým. Roste docela hojně, ale jen pod borovicemi ve vlhčích půdách. Má silně palčivou chuť, a v kuchyni je proto zcela bez využití.
Inspirace na využití hub v kuchyni
Víte, které houby jsou léčivé?
Jak si doma pěstovat houby a jaké druhy k tomu vybrat