Šťavnatky patří až na výjimky k chutným, jedlým houbám, které se objevují především na podzim. Na našem území lze najít až 40 různých druhů šťavnatek, které poznáte podle celistvě slizkých plodnic, více či méně sbíhavých lupenů a typického bílého výtrusného prachu. K nejoblíbenějším a nejvyhledávanějším druhům patří šťavnatka pomrazka a šťavnatka modřínová, na které se zaměříme níže.
15 nejlepších tipů na zpracování hub
Šťavnatka pomrazka
Své druhové jméno dostala podle skutečnosti, že vyrůstá po prvních podzimních mrazících a její velkou výhodou je, že není třeba obávat se záměny. Poznáte ji snadno, neboť nic podobného v této době v lese stejně nenajdete.
Jak ji poznat
Klobouk je široký od 3 do 8 cm, obvykle olivově hnědé barvy, ve středu tmavší. U starších plodnic se barva mění do žluta. Zpočátku je sklenutý, později plochý až mírně vmáčklý, často s nápadným hrbolem na středu a velmi slizský. Dužina je bílá až bledožlutá, lupeny bělavé až naoranžovělé, a sbíhají na tenký, žlutý, slizký, 5 – 10 cm dlouhý třeň.
Kde se vyskytuje
Plodnice se objevují celkem hojně pozdě na podzim, od září do prosince, většinou po prvních mrazících, zejména pod borovicemi. Rostou na zemi a často je můžeme najít v houfech. Záměna s jiným druhem je díky pozdní době růstu, slizkému klobouku a růstu pod borovicemi, velmi nepravděpodobná.
Kde aktuálně rostou houby v ČR
Využití v kuchyni
V kuchyni je všestranně použitelná. Využijete ji pod maso, do omáček či do směsí, a samozřejmě ji můžete i usušit.
Jak vybrat nejlepší sušičku hub
Šťavnatka modřínová
Podobně jako šťavnatka pomrazka roste i šťavnatka modřínová pozdě na podzim a pro svůj pozdní výskyt je velice ceněná. Jedná se o relativně hojnou houbu, kterou můžete nalézt výhradně pod modříny. Nevadí jí ani první podzimní mrazy.
Jak ji poznat
Klobouk má 3 až 6 cm v průměru, zpočátku je klenutý, později rozložitý až vtlačený. Barva je živě citrónově žlutá až naoranžovělá, lupeny jsou řídké, voskovité, sbíhavé po třeni, který je 4 – 8 cm dlouhý, bledší než klobouk a sliznatě vločkatý.
Kde se vyskytuje
Jak už napovídá její druhový název, tvoří šťavnatka modřínová mykorhizu s modříny. Roste v početných skupinách od října až do začátku zimy, výjimečně ji můžete objevit i samostatně.
Využití v kuchyni
K přípravě pokrmů budete potřebovat větší množství plodniček, protože není tolik vydatná, skvěle ji ale využijete do polévek i smaženice, ve které ji můžete zkombinovat s jinými podzimními druhy hub, jako je štavnatka pomrazka nebo například penízovka sametonohá.
Jak zpracovat houby, abyste si na nich mohli pochutnat celý rok
Mohlo by Vás zajímat:
Jak by měla vypadat výbava každého houbaře
Nejlepší recepty z hub
Jaké houby právě rostou