Rostou? Rostou! Tak by byla škoda neuvařit si nějakou houbovou pochoutku. Osvědčených receptů je spousta. Řadí se mezi ně například smaženice, bramboračka nebo recepty z bedel. Zejména zmíněné bedly jsou snadno rozpoznatelné a připravíte z nich ty nejlepší houbové řízky pod sluncem. Vynikají pronikavější vůní a výraznější, kořenitou chutí. Co k nim? Přeci brambory s máslem! A navíc si na nich pochutnají i vegetariáni.
Potřebovat budete:
- bedly
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- drcený kmín
- sůl a pepř
- sádlo nebo olej na smažení
Houby očistíme, odřízneme nožičky, klobouky oloupeme a nakrájíme na plátky.
Mouku smícháme s kmínem, vejce rozšleháme a osolíme, a nakrájené houby obalujeme podobně, jako bychom připravovali klasické řízky, tedy hladká mouka, vejce, strouhanka.
Smažíme v hlubší pánvi na dobře rozpáleném sádle nebo oleji dozlatova. Po vyjmutí z pánve necháme řízečky odpočinout na savém papíru nebo ubrouscích, aby se z nich odsál přebytečný tuk.
Něco navíc:
Pro zpestření můžete k rozšlehanému vejci přidat prolisovaný stroužek česneku a do strouhanky přidat sýr parmazánového typu. Řízečky tak získají trochu jinou chuť.
Nožičky bedel můžete usušit a rozmixovat nebo je jen podrtit mezi prsty. Bude z nich dokonalé, voňavé, domácí houbové koření.
Řízky z bedel je možné připravit i bez smažení v trojobalu. Klobouky jednoduše osolíte, okmínujete, případně opepříte, a osmažíte na másle. Nakonec je můžete potřít česnekovým máslem nebo olivovým olejem smíchaným s česnekem a bylinkami, ideálně petrželkou.
Inspirace na další houbové recepty
Co nejíst na houby, aby mi nebylo špatně?
Co dělat při podezření na otravu z hub?