Úvod » Recept na poctivou bramboračku s houbami jako od babičky
Recept na poctivou bramboračku s houbami jako od babičky
Polévka je grunt, ostatní je špunt. A bramboračka? Ta rozhodně patří mezi nejoblíbenější české polévky. Jen těžko byste hledali lepší a voňavější. Provoní byt kořenovou zeleninou a houbami, a Vy si s ní můžete zavzpomínat na podzimní výlety do lesa. Zužitkovat v ní můžete jak čerstvé, tak sušené houby. Každá rodina má svůj recept a my Vám přinášíme ten náš. Tak co, dáte si?
- 4 brambory
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 celer
- 1 cibule
- 2 hrsti sušených hub
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- majoránka
- drcený kmín
- sůl a pepř
- 1 vejce
Houby dejte do kastrůlku, zalijte ji asi půllitrem vody, a chvíli povařte. Ve velkém hrnci připravte jíšku, tedy rozpusťte máslo a dozlatova na něm opražte mouku. Trvat to bude zhruba čtyři minuty. Až bude mít jíška zlatou barvu, zalijte ji asi litrem a půl studené vody a důkladně promíchejte. Zásadně ji zalévejte pouze studenou vodou, která zabrání vzniku nechtěných hrudek.
Brambory, jednu mrkev a petržel pokrájejte na malé kostičky velikosti sousta a přidejte do hrnce. Zbylou zeleninu stačí jen očistit a přidat do polévky v celku, abychom získali silnější chuť. Přilijte houby i s vývarem a přiveďte k varu.
Jakmile jsou brambory a zelenina měkké, což je otázka asi 10ti až 15ti minut, vyjměte z polévky celer, cibuli i celou mrkev. Polévku podle chuti dosolte, opepřete, přidejte majoránku, kmín, prolisovaný česnek a nakonec do ní přes vidličku rozklepněte vejce. Vše nechte ještě chvilku povařit a můžete servírovat.
Něco navíc:
Sušené houby mají koncentrovanější chuť a vůni než čerstvé nebo mražené. Jejich povařením navíc získáte fantastický vývar, který dodá polévce barvu. V sezoně ale samozřejmě můžete použít směs čerstvých hub či čerstvou majoránku.
Lžíce zakysané smetany do každého talíře dodá bramboračce jemnost.