Pokud jste si z lesa přinesli bohatou nadílku hub, určitě si nezapomeňte připomenout klasickou smetanovou houbovou omáčku, ideální k těstovinám, nebo s porcí hovězího masa a nadýchaným houskovým knedlíčkem. Ujišťujeme Vás, že tohle syté jídlo přestrojené za omáčku bude mít u Vás doma řadu repríz!
Fantastická večeře, se kterou ohromíte Vašeho partnera
Je vhodná k jakémukoliv druhu těstovin. Nejlepší bude, když ji připravíte z malých hříbků, v nouzi však můžete použít i všude dostupné malé žampiony. V takovém případě si můžete trochu vypomoci přídavkem malého množství houbového koření v prášku (rozdrcené sušené lesní houby) a přidat tak omáčce lesní houbovou vůní. Není to však nutné, neboť i méně výrazná chuť žampiónů postačí.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 80 g másla
- 250 g hřibů
- 1 cibule
- drcený kmín
- hovězí vývar
- 200 ml sladké smetany
- 100 ml zakysané smetany
- 1–2 lžíce hladké mouky
- sůl
- střik octa
Čerstvé očištěné houby nakrájejte na plátky, v kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a usmažte zlatavou jíšku. Zalijte chladným hovězím vývarem (případně i tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky. Odložte stranou.
V kastrole rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova, trvá to asi osm minut. Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou deset minut poduste. Vmíchejte základ z jíšky a na malém plameni povařte asi čtvrt hodiny. Nakonec do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte octem.