Úvod » Recept na lahodnou polévku z hub a žampionový krém

Recept na lahodnou polévku z hub a žampionový krém

 

Houbová polévka

Skvělým tipem na rychlé vaření je tato úžasná houbová polévka. Hodí se do ní jakékoli jedlé houby – hřibovité, ale i lišky, bedly či masáky. Samozřejmě ale vždy používejte jen ty, které dobře znáte! Pokud není léto, kdy se lesy pyšní množstvím zdravých hub, neváhejte použít na přípravu polévky houby sušené. Ty napřed čtvrt hodiny povařte, pak je nechte dalších 15 minut stát ve vroucí vodě, pak je vyjměte a důkladně vyždímejte. Vodu můžete uschovat a použít do polévky, která díky ní bude ještě houbovější.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých lesních hub
  • 1 cibule
  • 500 g brambor
  • 50 g másla + 20 g na dušení hub
  • 40 g hladké mouky
  • 1 balení 12% smetany nebo smetany ke šlehání
  • zelená petrželka na ozdobu
  • sůl, pepř a kmín

Čerstvé houby očistěte od hlíny, listí a jiných důkazů jejich lesního původu. Chcete-li, opláchněte je, v takovém případě je pak ale nezapomeňte dokonale osušit. Houby nakrájejte na plátky, větší kusy napřed rozpulte anebo překrájejte.

Plátky hub vložte do hrnce spolu s nadrobno nakrájenou cibulí a máslem, osolte, opepřete a posypte kmínem. Přiklopte a za občasného míchání nechte podusit. Až houby změknou, přidejte na kostičky nakrájené brambory a zalijte je litrem vody. Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, aby brambory změkly.

Stranou si v malém kastrůlku připravte světlou jíšku, to znamená, že na másle za stálého míchání zpěníte hladkou mouku. Na minutu dvě odstavte a pak zalijte 200 ml studené vody. Hotovou jíškou zahustěte vývar a povařte patnáct až dvacet minut. Občas polévku zamíchejte, aby se nepřipalovala ke dnu.

Polévku s provařenou jíškou odstavte z ohně a opatrně do ní za stálého míchání vlijte smetanu o pokojové teplotě. Dále už polévku nevařte, aby se smetana nesrazila. Podle chuti dosolte a posypte zelenou petrželkou.

Další tip na jemnou houbovou krémovou polévku

 

Žampionový krém

Tuto verzi žampionového krému s jedinou lžící mouky, ochuceného jen a pouze houbami a bylinkami, bez pomoci chemických a jiných přísad, si jistě zamilujete natolik, že celý hrnec zmizí na posezení. Vyniká především svojí přirozenou jemnou smetanovo-houbovou chuťí. Není to snad přesně to, co od žampionového krému očekáváte? 

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 300 g žampionů
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 750 ml polotučného mléka
  • sůl a pepř
  • 100 ml smetany na vaření
  • hobliny parmazánu, petrželka a hrubě mletý pepř, na ozdobu

Na másle opékejte nadrobno pokrájenou cibuli, až zesklovatí, což bude trvat asi dvě minuty. Přidejte očištěné a pokrájené žampiony, a další dvě minuty je opékejte. Zaprašte lžící hladké mouky a míchejte ještě minutu. Přilijte 750 ml mléka, dobře rozmíchejte a přiveďte k varu. Ztlumte, osolte, opepřete a deset minut vařte. Zjemněte 100 ml smetany na vaření a rozmixujte. Při podávání ozdobte hoblinami parmazánu, petrželkou a hrubě mletým pepřem.

Něco navíc:

Několik rozčtvrcených žampionů můžete opéct zvlášť na pánvi s kouskem másla a polévku jimi ozdobit.

 

Prohlédněte si další houbové recepty, které si zamilujete

Které houby mají pozitivní vliv na naše zdraví

Nechce se Vám do lesa? Vypěstujte si houby doma