Skvělý oběd či večeři v lehce italském duchu. Houbové rizoto, a zejména pak to hříbkové (risotto ai fungi porcini), je jednoduchý recept, kterým si zpříjemníte nejen večer po houbařském výletě. Použít na něj totiž můžete i houby sušené nebo sterilované, a zpracovat tak část Vašich zásob, které jste si v létě nebo na podzim připravili.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 1 velká cibule
- 1,5 hrnku čerstvých hub
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1,5 hrnku rýže (ideálně kulatozrnné)
- 1 litr masového nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- strouhaný parmezán na posypání
- čerstvá petrželka
- sůl a pepř
V hrnci rozehřejte olivový olej a doměkka na něm poduste nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přisypte rýži a důkladně ji promíchejte tak, aby se každé zrníčko obalilo rozpuštěným tukem. Přilijte dvě třetiny vývaru a přiveďte k varu. Osolte a opepřete, přikryjte poklicí a na mírném plameni vařte asi čtvrt hodiny. Podle potřeby míchejte, případně přilijte zbytek vývaru.
Mezitím v pánvi lžíci másla a poduste na ní očištěné a na kousky nakrájené houby. Osolte, opepřete a dochuťte kmínem a citronovou šťávou. Houbovou směs přidejte k rýži, přisypte zhruba polovinu parmazánu, zamíchejte a pod pokličkou nechte ještě dalších deset minut dusit. Servírujte ideálně ihned, posypané zbývajícím sýrem a čerstvou petrželkou.
Něco navíc:
Do rizota můžete také přidat suché bílé víno, a to ještě předtím, než do hrnce přidáte vývar. Promíchejte, nechte trochu odpařit a dále pokračujte podle receptu.
Pokud nemáte čerstvé houby, můžete sušené dopředu namočit do teplé vody a přidat je na stejném místě receptu.
Pokud chcete ohromit hosty u Vašeho stolu, připravte jim i italskou ciabattu, kterou můžete servírovat společně s rizotem.