Recept na pravé houbové rizoto s parmezánem, vynikající pokrm v italském duchu

Skvělý oběd či večeři v lehce italském duchu. Houbové rizoto, a zejména pak to hříbkové (risotto ai fungi porcini), je jednoduchý recept, kterým si zpříjemníte nejen večer po houbařském výletě. Použít na něj totiž můžete i houby sušené nebo sterilované, a zpracovat tak část Vašich zásob, které jste si v létě nebo na podzim připravili.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1 velká cibule
  • 1,5 hrnku čerstvých hub
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1,5 hrnku rýže (ideálně kulatozrnné)
  • 1 litr masového nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • strouhaný parmezán na posypání
  • čerstvá petrželka
  • sůl a pepř

V hrnci rozehřejte olivový olej a doměkka na něm poduste nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přisypte rýži a důkladně ji promíchejte tak, aby se každé zrníčko obalilo rozpuštěným tukem. Přilijte dvě třetiny vývaru a přiveďte k varu. Osolte a opepřete, přikryjte poklicí a na mírném plameni vařte asi čtvrt hodiny. Podle potřeby míchejte, případně přilijte zbytek vývaru.

Mezitím v pánvi lžíci másla a poduste na ní očištěné a na kousky nakrájené houby. Osolte, opepřete a dochuťte kmínem a citronovou šťávou. Houbovou směs přidejte k rýži, přisypte zhruba polovinu parmazánu, zamíchejte a pod pokličkou nechte ještě dalších deset minut dusit. Servírujte ideálně ihned, posypané zbývajícím sýrem a čerstvou petrželkou.

Něco navíc:

Do rizota můžete také přidat suché bílé víno, a to ještě předtím, než do hrnce přidáte vývar. Promíchejte, nechte trochu odpařit a dále pokračujte podle receptu.

Pokud nemáte čerstvé houby, můžete sušené dopředu namočit do teplé vody a přidat je na stejném místě receptu.

Pokud chcete ohromit hosty u Vašeho stolu, připravte jim i italskou ciabattu, kterou můžete servírovat společně s rizotem.

Další tipy na houbové recepty

Jsou houby zdravé?

Kam vyrazit na houby, abyste měli plný košík