Úvod » Recept na houbovec neboli hubník, tradiční, české, nejen vánoční jídlo

Recept na houbovec neboli hubník, tradiční, české, nejen vánoční jídlo

 

Typicky česká specialita, která má v Česku desítky variací. Kromě označení houbovec ji některé rodiny připravují pod názvem hubník a určitě by se našlo i spousta dalších názvů. Je to jídlo typické pro chudé podhorské oblasti, například Krkonoše, kde si lidé kdysi houbami často „přilepšovali“ a strkali je do všeho možného. Houbovec býval dokonce velmi často i součástí štědrovečerní večeře krkonošských horalů. Recept je jednoduchý a používá pouze základní suroviny v různých poměrech a variacích, základní filosofie však zůstává stejná. Dát si ho můžete jako přílohu ke guláši nebo masu, jako předkrm a nebo jen tak.

8 tipů jak co nejlépe zpracovat houby

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 2 hrsti sušených hub nebo 400 g čerstvých hub
  • 7 rohlíků
  • 1/4 litru mléka
  • 2 lžíce krupice
  • 8 stroužků česneku
  • 3 vejce
  • 2 cibule
  • majoránku
  • pepř a sůl
  • 2 lžíce tuku (ideálně sádlo)

Pokud budete používat sušené houby, namočte je přes noc do hrnce s vodou. Kdybyste na to zapomněli, nic dramatického se neděje, jen je těsně před přípravou vhoďte do kastrůlku s vodou a pár minut povařte. Pokud budete používat houby čerstvé, pečlivě je očistěte, nakrájejte na kostičky a chvíli poduste. Rohlíky pokrájejte na kolečka a zalijte mlékem. 

Jakmile je z rohlíků kaše, promíchejte je spolu s houbami, krupicí, prolisovaným česnekem, vejci, cibulí, kořením a solí v misce. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 ˚C. V pekáči nebo zapékací misce rozpalte tuk, horalové používali sádlo, nalijte na něj houbovou směs a pečte asi dvacet minut.  

Před podáváním nakrájejte houbovec na kostky.  

Něco navíc:

  • Vmícháte-li do těsta zvlášť žloutky a zvlášť bílky ušlehané do tuha, bude houbovec krásně nadýchaný. Stejnou službu jako bílkový sníh udělá i prášek do pečiva vmíchaný společně s krupicí do těsta.
  •  Cibuli můžete před vložením do směsi ještě mírně orestovat, aby ztratila svou typickou štiplavost.
  • Použijte větší, za to nižší zapékací formu, například velký plech, aby vrstva nebyla tak vysoká, lépe se rozpekla a navíc získala více skvělé křupavé kůrčičky.
  • Vynikají obměnu tohoto receptu získáte, když do jídla přidáte uzené maso, nakrájené na kostky.

Další houbové recepty zde

Nechce se Vám chodit do lesa? Vypěstujte si houby doma!

Jak by měla vypadat správná houbařská výbava