Slané koláče jsou hit, a houbový koláč, varianta na slavný lotrinský quiche, je skvělé jídlo, které může jíst teplé i studené, jako hlavní chod i jako předkrm. V každém případě si ho ale dejte se sklenkou dobrého bílého vína. Ochutnáte?
Základem každého quiche je slané těsto. Nejlepší bude, když si doma připravíte snadné máslové těsto, které je hotové za chvíli, pokud ale opravdu spěcháte, můžete použít osvědčené kupované listové těsto. Koláč je hlavně o náplni a s touhle povedenou houbovou určitě neuděláte chybu. Houby samozřejmě použijte ty, které jste nasbírali v lese, použít ale můžete i kupované žampiony, se kterými bude výsledek také skvělý.
Na 4 až 6 porcí budete potřebovat:
Těsto:
1 a 1/4 hrnku hladké mouky
8 lžic vychlazeného másla
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky cukru
4 až 6 lžic velice studené vody
Náplň:
2 středně velké cibule
150 g anglické slaniny
asi 500 g různých hub (můžou být i žampiony)
250 ml smetany
4 vejce
sůl a pepř
špetka muškátového oříšku
150 g ementálu nebo jiného oblíbeného sýra
Máslo nasekané na drobné kousky dáme nejméně na čtvrt hodiny do mrazáku, aby pořádně vychladlo, poté ho přendáme do kuchyňského robota se sekacími noži. Přidáme mouku, cukr, sůl a několika pulzy proměníme ve směs, která připomíná hrubou mouku s kuličkami másla. Poté po troškách přidáváme vodu, až se nám směs propojí v těsto. Stále byste měli v těstě vidět kousky másla, které se v žádném případě nesnažíme rozmačkat do těsta. Právě díky těmto kouskům je potom těsto krásně křupavé.
Těsto přemístíme na vál, který jsme předtím posypali moukou. Uděláme z něho malou tlustou placku, o průměru asi 10 až 15 cm, kterou ze všech stran lehce obalíme v mouce. Zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice, minimálně na hodinu.
Po vytažení z lednice necháme při pokojové teplotě asi 10 minut odležet, poprášíme na vále trochou mouky a rozválíme na průměr asi 30 cm.
Připravené těsto dáme do koláčové formy, vymazané tukem a vysypané moukou. Forma by měla mít průměr asi 25 cm, zbytek těsta bude sloužit jako okraj. Necháme půl hodiny vychladnout ledničce
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Těsto ve formě vyndáme z ledničky, na vrch dáme pečící papír a celý povrch posypeme fazolemi, abychom ho zatížili. Pečeme 15 minut, vyndáme z trouby a sejmeme pečící papír se zátěží. Propícháme těsto vidličkou a dáme dopéct na dalších 10 minut, dokud povrch koláče lehce nezezlátne. Před plněním necháme vychladnout.
Do hlubší pánve dáme na kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na kousky nakrájené houby, ochutíme solí a pepřem a dusíme doměkka.
V misce smícháme vejce a smetanu se špetkou muškátového oříšku. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, a přidáme nastrouhaný sýr.
Podušené houby vyklopíme na předpečené těsto, rovnoměrně rozprostřeme a zalijeme směsí vajec, smetany a sýru.
Pečeme asi 35 minut. Před krájením necháme alespoň deset minut vychladnout.