Houby naložené v kyselém nálevu jsou pikantní pochoutka, která kromě práce a surovin na lák nic nestojí. Jejich kalorická hodnota je zanedbatelná, a proto si je mohou dopřát i lidé bojující s nadváhou. Odborníci ale upozorňují, že bychom je neměli dávat malým dětem do tří let a lidem s chorobami ledvin, žaludku, žlučníku a střev. Také nezapomeňte, že by naložené houby měly být snědeny nejpozději do dvou let po zavaření.
Hub je nespočet druhů a i jejich nakládání může být pokaždé jiné. Kromě základního, a desetiletími ověřeného receptu na houby v octě, které ani nemusíte sterilovat, letos můžete vyzkoušet i nakládání s bílým vínem nebo na italský způsob s česnekem a olivovým olejem. Jaký recept vyzkoušíte vy?
Václavky ve sladkokyselém nálevu: Delikatesa, která vám vydrží dva roky
Houby v octu
- 1 kg očištěných hub (hříbky, lišky, klouzky, ryzce, smrže, mladé václavky…)
- 750 ml 8% octa
- 750 ml vody
- 30 g soli
- 6 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček pepře
- špetka tymiánu
- 1 malá lžička hořčičného semínka
Houby opláchněte pod tekoucí studenou vodou, menší plodnice nechte vcelku, ty větší nakrájejte, a poté všechny povařte 10 až 15 minut v mírně osolené vodě. Přidat můžete i trochu kyseliny citronové. Následně je nechte okapat a po vychladnutí naskládejte do sklenic.
Suroviny na nálev povařte a vychladlým nálevem zalijte houby tak, aby nevyčnívaly, a hladina sahala asi centimetr pod okraj sklenic. Sklenice zavřete a patnáct minut sterilujte při teplotě 100 °C. Nechte vychladnout a uložte do chladu a temna. Pokud se obáváte manipulace s horkými sklenicemi a používáte zavařovací hrnec, jednoduše ho celý postavte do zašpuntované vany a napusťte studenou vodu do třetiny jeho výšky a nechte chvíli stát. Pak sklenice vyndejte a nechte vychladnout. Houby konzumujte nejdříve za měsíc po naložení.
Houby ve víně
- lesní houby (nejlepší jsou hřiby a masáky, počítejte ale s tím, že zmenší objem)
- lihový nebo vinný ocet
- bílé víno
- lžičku cukru krupice
- ½ lžičky soli
- 4 kuličky pepře
- 1 malý bobkový list
- 2 kuličky nového koření
Muchomůrkám oloupejte kloboučky, z hřibovitých hub odstraňte nožky (u čerstvých malých houbiček je můžete ponechat) a pokrájejte je na menší kousky. Vhoďte do osolené vroucí vody a 10 minut povařte.
Sceďte a opatrně naplňte připravené sklenice do 2/3. Houby zalijte horkým lákem, který připravíte z 1 dílu octa a 2 dílů vína (například 50 a 100 ml), a ostatních přísad, které společně 5 minut povaříte. Naplněné sklenice dobře uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby se lák dostal i k víčku. Nechte alespoň 2 týdny odležet.
O tom, že víno dodá jídlům šmrnc se můžete přesvědčit i v dalších receptech
Nakládané houby „po italsku“
- 450 g lesních hub
- 240 ml vinného octa
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce cukru
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 10 kuliček černého pepře
- 1 bobkový list
- 1 palička česneku (stroužky pokrájené na plátky)
- 1 sušená chilli paprička
- sůl
Houby povařte 10 minut v osolené vodě, aby změkly. Sceďte je, nechte okapat a dejte spolu se snítkami tymiánu do připravených sterilizovaných sklenic. V hrnci přiveďte k varu ocet, olej, cukr, kuličky pepře, bobkový list, česnek, sůl a chilli papričku spolu se 120 ml vody. Nechte převařit a nálev nalijte do lahviček s houbami až po okraj. Uzavřete a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Před použitím uložte houby alespoň na 3 dny do lednice