Všichni správní houbaři mají jistě na zimu nasbírané a usušené pořádné zásoby hub, každý ale také jistě uzná, že není nad čerstvě nasbírané houby. Ta pravá houbařská sezóna sice začíná v létě a končí na podzim, jedlé houby však můžete sbírat po celý rok. I v zimě! Rostou totiž zimní houby. Je jich sice jen několik, za to se ale jedná o houby chutné a některé dokonce léčivé. Můžeme je najít v lesích a také podél řek nebo rybníků. Rostou hlavně na listnatých stromech, například bucích, vrbách, olších a podobně.
Penízovka sametonohá
Hvězdou zimních hub je penízovka sametonohá. Na pařezech a padlých kmenech listnatých stromů ji můžete najít i v zimních měsících, kde roste v bohatých trsech. Je velmi odolná a vydrží i teploty až do mínus deseti stupňů pod nulou. Někteří mykologové ji nazývají vánoční houbou, protože ji lze najít právě o vánočních svátcích, často i pod sněhem. Má příjemně houbovou vůni a skvěle se hodí do polévek.
Hlíva ústřičná
Velmi otužilou houbou je také hlíva ústřičná. Stejně jako penízovka také roste na pařezech, padlých větvích a kmenech listnatých stromů. Nejraději má topoly, ořešáky a buky. Když ji šťastný houbař najde, obvykle sklízí celé velké trsy. Ještě jednodušší, než ji hledat, zvláště pokud neznáte osvědčená místa, kde každou zimu bují, je vypěstovat si ji.
V kuchyni ji lidé vyhledávají pro její univerzálnost – je skvělá v hotových jídlech, nakládaná v octu, ale i sušená. Hodí se do polévek, omáček a nálevů. Hlíva je významná také v lékařství. Prokazatelně posiluje imunitní systém a příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi.
Jidášovo ucho
Jidášovo ucho roste hojně a prakticky po celý rok na mrtvém dřevě bezu a akátu, najít ho ale můžete i na jiných typech listnatých stromů. Používá se především do asijských jídel, ale výborné je i do salátů, polévek a houbových směsí, a zároveň je i léčivkou.
Pařezník pozdní
Zejména na vlhkých místech v údolích potoků se můžeme setkat s pařezníkem pozdním. Tato houba roste na odumřelých kmenech olší, buků, vrb a javorů. Nepatří sice mezi běžně sbírané a konzumované houby, ale je jedlý a existují dokonce krajové recepty na jeho zpracování. Přidává se například do bramboráků nebo se pro svoji zajímavou chuť hodí třeba do guláše.