Houbový kuba je velmi dobré a velmi prosté jídlo, které se dle jihočeské tradice připravuje jako součást vánočního menu a klade si nemalý cíl – zasytit na Štědrý den, ať už k obědu, nebo ke slavnostní večeři. Vy ale rozhodně nemusíte čekat až na sváteční čas a kubu si můžete připravit kdykoliv na něj dostanete chuť.
I přes tajemný název, pod kterým si můžeme představit téměř cokoliv, obsahuje kuba jen uvařené kroupy a podušené houby. Respektive hodně hub. Houby v tomhle jídle zkrátka hrají prim. Do vedlejších rolí obsaďte česnek a majoránku, a opět velmi mnoho obojího. Finálním zapečením se štědrou dávkou sádla spojíte všechny chutě dohromady do dokonalého celku. Naprosto nezbytné bude vepřové sádlo, které má charakteristickou vůni a chuť, a pokrmu dodá ten pravý, staročeský šmrnc.
Další výborné staročeské recepty, které Vám zpříjemní Vánoce
Kuba se někdy nazývá také černý, jelikož během vaření získal černou barvu z použitých hub. Tmavé barvy se občas docílilo i přidáním vepřové krve, to ovšem neplatilo pro vánoční variantu kuby, která měla být bezmasá.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 3 hrsti sušených hub
- 300 g středních krupek
- 2 lžíce sádla + trocha na vymazání pekáčku
- sůl
- 2 velké cibule
- 5 prolisovaných stroužků česneku
- mletý pepř
- 3 lžíce majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
Houby i kroupy přes noc namočte do vody.
Kroupy uvařte ve slané vodě doměkka, bude to trvat cca 20 minut, poté sceďte a nechte okapat. Houby stačí jen scedit a vymačkat z nich přebytečnou tekutinu.
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte na sádle v pánvi, přidejte houby, kmín a asi pět minut duste. Směs zamíchejte k uvařeným krupkám, přidejte česnek, majoránku a pepř, dosolte a zapékejte na 180°C ve vymazaném pekáčku asi dvacet minut. Aby směs měla opravdu dobře zapečenou kůrku, nesmíte jídlo v troubě zakrývat před žárem a také je dobré dát ještě trochu tuku na vrch, protože právě tuk zajistí to správné a požadované zezlátnutí.
Další recepty z hub najdete zde
Jaké druhy hub rostou v jakém období
Jak si doma pěstovat houby a jaké druhy k tomu vybrat