Zavařování nebo nakládání vlastnoručně nasbíraných hub je jednou z nejoblíbenějších disciplín českých chatařů, a není vůbec divu. Protože až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, utnete ji zásobami zavařených skleniček.
Pokud jste byli v létě nebo na podzim úspěšní a přinesli domů plné koše houbové nadílky, kterou ani nestíháte zkonzumovat čerstvou, můžete si z ní vyrobit houbové zásoby na celý rok. Dáme Vám několik tipů, se kterými to půjde snadno. V zimě pak při přípravě bramboračky nebo houbové omáčky budete vzpomínat na příjemné procházky lesem.
Václavky ve sladkokyselém nálevu: Delikatesa, která vám vydrží dva roky
První krok
Na své plány myslete už v lese. Aby bylo zpracování plodnic co nejjednodušší, již při sběru je pořádně očistěte. Z klobouků omeťte jehličí a nečistoty na nohách oberte nebo odkrojte. Skvěle Vám k tomu poslouží speciální houbařský nožík, který by měl být součástí výbavy každého houbaře. Když to neuděláte, nalepí se jehličí i na další kusy hub, co máte v košíku, a čištění doma pak bude mnohem pracnější.
Vyhněte se plísním
Další důležitý krok je konzervovat jen zdravé plodnice bez plísní, červů a dalších napadení. Odříznutím plesnivého kousku se plísně nezbavíte, takže takto napadené houby radši hned vyhoďte.
Zavařování krok za krokem
Zavařování je metoda poměrně náročná na čistotu jak hub, tak i sklenic a víček, a zároveň i na čas, ale odměnou Vám bude skvělá chuť a vůně čerstvých hub. Nejvhodnějšími houbami na nakládání jsou hřiby, václavky, mladé žampiony, lišky, ryzce a různé směsi hub. Vždy ale používejte jen mladé a pevné plodnice.
- Houby pečlivě očistěte a propláchněte proudem vody. Malé nechte vcelku a větší nakrájejte na kousky.
- Houby povařte asi 10 minut v osolené vodě (na 1 l vody použijte 1 kávovou lžičku soli)
- Povařené houby prudce zchlaďte v misce se studenou vodou a kostkami ledu, vychladlé pak nasypte do čistých sklenic
- Zalijte čistou převařenou vodou a sterilujte při 100 °C nejméně 30 minut
- Druhý den sterilaci opakujte při stejné teplotě 20 minut
- Houby skladujte v temnu a používejte jako čerstvé
Jak zavařovat tradičně i moderně
Jiný způsob naložení hub – do soli
Sůl je jeden z nejstarších konzervantů a není důvod, proč ho nepoužít i tady. Zdravé plodnice nakrájejte na kousky, nechte zavadnout na slunci a promíchejte se solí. Na jeden kilogram hub je potřeba asi 100 g soli. Napěchujte je do sklenice a navrch nasypte ještě lžíci soli. Skladujte v temnu. Před použitím je můžete zlehka otřít od přebytečné soli, aby výsledné jídlo nebylo příliš slané. Houby samotné sůl nevstřebají. Takto naložené houby vydrží jako čerstvé šest až devět měsíců.
Připravte si k večeři vynikající smaženici
Jak poznat, jestli už rostou houby
Naučte se poznávat houby s naším atlasem hub