Vydatné deště a optimální teploty houbám přejí, košíky houbařů přetékají houbovými úlovky a houbaři po celé republice jásají. Co ale s houbami, které nestihnete zkonzumovat čerstvé? Usušte je! Při sušení hub vám pomohou moderní pomocníci, ale i osvědčené babské rady. Perfektní na nich je, že dlouho vydrží, snadno se skladují a krásně provoní celý byt. Jaké zásady ale při sušení hub dodržovat?
Jak co nejlépe zpracovat houby na zimu
Sušení hub podle našich babiček
V první řadě je nutné houby velmi pečlivě očistit a následně nakrájet na tenké plátky, ideálně podélně, s kloboukem a třeněm dohromady. Plátky hub poté rozložte vždy v jedné vrstvě, aby vzduch mohl volně proudit, na lísky či rámy se silonovým pletivem. Sušit je pak můžete venku na čerstvém vzduchu, je však nutné najít pro ně to správné místo, abyste předešli plísním a zapaření. Houby není vhodné sušit na přímém slunci, raději jim najděte stinné a vzdušné místo. Dejte také pozor, aby se na ně během jejich sušení neprášilo, nebo se jinak neznečišťovaly. Na noc je potom nezapomeňte schovat a chránit je před navlhnutím.
Pokud se Vám zdá sušení venku zbytečně složité, samozřejmě můžete houby rozložit na plech a sušit je doma na topení či větrané půdě. Dříve se plátky hub také navlékaly na režnou nit jako houbové korálky a zavěšovaly se do oken do proudícího letního vzduchu.
Moderní způsob sušení
Rychlým a pohodlným způsobem sušení v sušičce. Tento praktický spotřebič se skládá z několika plátů, na které houby, nebo jiné plodiny jednoduše vyskládáte. Při teplotě kolem 40 až 50 °C budou hříbky bez jakéhokoli převracení či dalších úprav během pěti až osmi hodin usušeny. Sušení v sušičce zbaví houby téměř veškeré vlhkosti, čímž se odstraní podmínky vhodné ke vzniku plísní.
Sušení hub v troubě
Pokud nevlastníte sušičku hub, můžete se snadno pustit do sušení hub v troubě. Houby rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Zpočátku je sušte při teplotě 20 -30 °C, aby se nezapařily, zhruba v polovině sušení pak můžete teplotu zvýšit na 50 – 70 °C. Dvířka trouby nechte mírně pootevřená, aby vzniklá pára měla kam unikat a nezapomeňte houby pravidelně obracet.
Jaké houby se hodí k sušení
Sušení hub na všechny způsoby je sice velmi oblíbené, ne všechny druhy hub se k tomu však hodí. K sušení hub se nedoporučují lišky a václavky, a velký pozor je potřeba dávat také na obyčejné babky. Při sušení se na nich totiž množí parazit zvaný nedohub, který může ohrozit naše zdraví.
K sušení naopak bez obav můžete použít bedly, křemenáče, ryzce, hřiby nebo kotrče.
Jak správně skladovat usušené houby
Že jsou houby dobře usušeny poznáte podle toho, že při shrnování ze síta budou příjemně chrastit. Skladujte je ve vzduchotěsných sklenicích se šroubovacím uzávěrem v chladné a temné místnosti. Při dobrém skladování vydrží i tři roky, ale čas od času je raději zkontrolujte, protože je může napadnout mol obilní.
Použití sušených hub v kuchyni
Sušené houby jsou plné chuti a skvěle doplní spoustu nejrůznějších pokrmů. Před použitím je stačí jen namočit do vody či mléka. Využít je pak můžete v polévkách, rizotech, těstovinách a vlastně téměř v jakémkoliv receptu, kde byste použili houby čerstvé. Skvělé je také koření vytvořené z najemno natlučených usušených hub, které perfektně doladí každé Vaše jídlo.