Léčivé houby mají pozitivní vliv na naše zdraví. Jaké to jsou a jak nám pomáhají?

V kuchyni si houby všichni představit dokážeme. Kdo by někdy neochutnal pravou houbovou smaženici nebo houbovou omáčku. Dovedli byste si ale představit houby jako lék, který může příznivě působit na lidský organismus nebo podpořit náš imunitní systém? Ne? Pak Vás jistě také překvapí, že některé z nich dokonce můžete najít v českých lesích.

Zimní houby mají léčivé účinky. Kam na ně vyrazit a na jaké nemoci pomohou?

Léčivé účinky hub

První způsob, jakým houby prospějí našemu zdraví je, když si je sami nasbíráme v lese. Taková příjemná procházka na čerstvém vzduchu udělá dobře našemu tělu i duši, a přiměřená námaha, kterou při jejich hledání budeme muset nepochybně vynaložit zlepší naší fyzickou kondici. Tím to ale nekončí.

  • Snižují hladinu cholesterolu

Houby obsahují velmi málo kalorií, protože většinu jejich hmoty tvoří voda. Pokud si tedy nepřipravíte zrovna smažené bedlí řízky, můžete je konzumovat bez obav z nadbytečných kilogramů. Obsahují také řadu vitamínů, zejména riboflavin a niacin, které mimo jiné pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

  • Mají pozitivní vliv na srdce

Houby, především hřiby a lišky, mají nízký obsah sodíku, nezatěžují tedy ledviny a jsou vhodné pro osoby trpící vysokým krevním tlakem. Značné množství draslíku naopak pomáhá snižování krevního tlaku. Díky houbám tedy získáte dva další způsoby navíc, jak prospět Vašemu srdci.

  • Pomáhají při boji proti rakovině

Tradiční čínská medicína využívá houby již po tisíce let, a i moderních studie naznačují, že houby podporují činnost imunitního systému, který nás chrání před infekcemi, účinky volných radikálů a zhoubným bujením, tedy pomáhají snižovat riziko rakoviny.

Kdy mohou i jedlé houby uškodit, se podívejte zde

Zdraví prospěšné houby, které najdete v lese

  • Hlíva ústřičná

Prokazatelně posiluje imunitní systém a obsahuje vitamíny a potřebné stopové prvky, které upravují hladinu cholesterolu a krevní tlak, odstraňuje bolesti u některých kloubových onemocnění, a pokud není tepelně upravená i nabízí úlevu alergikům.

Hlívu můžete najít zhruba od října do března, a to převážně ve vlhkých lokalitách pod listnatými stromy jako je například dub, buk či lípa. Po tepelné úpravě ji můžete konzumovat přímo, ale používá se též sušená a rozdrcená na prášek či ve formě lihové tinktury.

  • Pýchavka obecná

Houba, kterou většinou všichni velmi dobře poznají, ale málokdo ji sbírá. Přitom se jí přisuzují protirakovinné účinky, pomoc při urologické léčbě a také při kožních potížích, na které se osvědčila především lihová tinktura.

Pýchavky rostou od června do října v lesích všech typů, často v celých skupinách. Jedlá jsou, pokud jsou při rozkrojení pevné a uvnitř bílé, konzumovat je můžete až po tepelné úpravě.

  • Březovník obecný

Mezi hlavní účinky této houby patří podpora imunity, při dlouhodobém užívání i protinádorová prevence a také ji lze použít při doplňkové léčbě žaludečních vředů.

Březovník patří mezi chorošovité houby, a najdete ho na pařezech nebo dřevě bříz od května až do listopadu. Při sběru musíte prověřit, zda není napaden škůdci. Pokud ano, určitě ho nesbírejte. Houba by měla být bílá a nenarušená.

Podívejte se na další houbové poklady čínské medicíny

Proč se říká, že jsou houby těžké?

Kvůli obsahu chytinu se mohou houby pro lidi s citlivým zažíváním stát hůře stravitelné a způsobit pocit „tíže“ v žaludku. Pokud i přes tyto obtíže houbám neodoláte, dopřejte si je jen výjimečně a naservírujte si je spíše k obědu. Tělo je stačí strávit a v noci Vás pak nebudou „tlačit“. Lépe stravitelné jsou také čerstvé, mladé houby.

Dbejte na to, abyste nikdy nesbírali houby rostoucí kolem silnic nebo ty, které rostou v okolí továren. Houby v sobě totiž ukládají těžké kovy, které se při konzumaci uvolní do organizmu. Nemusíte ale propadat panice, protože přestože mají houby schopnost akumulovat v sobě těžké i radioaktivní kovy, týká se to vzdálenosti zhruba do třiceti metrů.


Oblíbené recepty z hub

Co si sebou nesmíte zapomenout vzít do lesa